lauantai 19. marraskuuta 2011

Loimaalle kauden ensimmäinen tappio

Matinkylän shakkikerhon kakkosjoukkue ei ollut lähtenyt soitellen sotaan Loimaan shakkikerhoa vastaan vaan oli koonnut iskukykyisen ja vahvan joukkueen Loimaalla lauantaina 19.11. pelattuun otteluun. Viidelle Matinkylän kärkipöydälle riitti shakkimestari ja kolmelle viimeisellekin pöydälle vielä selvästi yli 2000-lukuinen pelaaja.

Tulokset:


I div. A-lohko

LoimSK 1 - MatSK 2 2-5

Ular Lauk - Janne Salimäki 1-0
Tapio Salo - Panu Laine ½-½
Aki Nokso-Koivisto - Mikko Tolonen 1-0
Marko Grek - Sauli Tiitta 0-1
Pasi Mellin - Risto Lehtivaara 0-1
Kaj Erlund - Vesa Toikkanen 0-1
Matti Airola - Scott Fraser 0-1
Jarkko Hellström - Mikko Kurkijärvi 0-1

Loimaan kannalta pelit alkoivat hankalissa merkeissä, koska Kaitsu joutui valkeilla klassisessa sisilialaisessa nopeasti vaikeuksiin Vesa Toikkasen solidia pelaamista vastaan. Kaitsulta putosikin upseeri alta 20 siirron ja hän joutui luovuttamaan.

Oma pelini Panu Lainetta vastaan eteni melko tasaisissa merkeissä, koska katsoin parhaaksi välttää slaavilaisen Meranon muunnelman teoriamittelön. Markolla oli valkeilla Trompovskista mukavan näköinen asema, koska yksi Suomen harvoista shakkivalmentajista, Sauli Tiitta, oli laimin lyönyt upseeriensa kehitystä. Ular oli yllättäen hankalan näköisessä asemassa, koska hän oli c3-sisilialaisessa valinnut mustilla harvinaisen pitkän linnoituksen, Janne Salimäen sotilaat juoksivatkin innokkaasti kohden Ularin kuningasasemaa. Aki oli joutunut ottamaan c3-sisilialaisessa mustilla eristetyn d-sotilaan ja kaksoissotilaan f-linjalle. Mikko Tolosen asema näyttikin selvästi mukavammalta.

Pasi oli valinnut Caro-Kann puolustuksen, johon Risto Lehtivaara vastasi etenemismuunnelmalla. Asema näytti varsin tasapainoiselta ja muunnelmalle tyypilliseltä. Jarkon ja Matin pelit olivat käynnistyneet myös rauhallisissa merkeissä ilman suuria tasapainon heilahteluja.

Seuraavaksi päättyi Markon peli tappioon. Keskipelin taktisissa käänteissä Marko innostui uhraamaan liiaksi ja Sauli Tiitalle jäi lopuksi torni ratsua vastaan. Myös Jarkko joutui tunnustumaan Mikko Kurkijärven paremmakseen. Daamisivustalla tapahtunut linjojen avautuminen johti a2-sotilaan menetykseen ja vastustajan a-sotilas eteni hiljalleen korotukseen asti.

Syntymäpäiväsankari Panu Laineen kanssa päädyimme varsin hiljaisen pelinviennin myötä tasaiseen torniloppupeliin, jossa tasapelistä sovittiin. Ensimmäisen kavennuspisteen Loimaalle toi hyvin kamppaillut Aki, joka vei terävässä asemassa kuningashyökkäyksensä maaliin asti. Tilanne siis Matinkylälle 1-3.

Matti oli joutunut ahtaampaan asemaan ja Scott Fraser käänsi tilaedun turvin painostuksensa kuningassivustalle ja voitti useampia sotilaita. Fraserin voiton myötä Matinkylä siirtyi tavoittamattomaan 4-1 johtoon.

Ular oli onnistunut neutraloimaan Salimäen painostuksen loppupeliin, ja sai myös menettämänsä sotilaan takaisin. Ularin lähetti osoittautui pian selvästi Salimäen ratsua tehokkaammaksi ja piste Loimaalle. Pasi oli vaihtanut Risto Lehtivaaraa vastaan upseerin kolmeen sotilaaseen ja asema olikin pitkään tasapainossa. Loppuhetkillä Pasi erehtyi sallimaan ratsun näennäisuhrauksen, joka olisi menettänyt ratkaisevan sotilaan ja Pasi päättikin luovuttaa saman tien. Loppunumerot olivat siis Matinkylälle 2-5.


Pöydät 5-8.


Pöydät 1-4.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti